vraag-antwoord

Meest gestelde vragen over eieren

 

Hoeveel eieren eten Nederlanders met Pasen?

Tijdens de Paasdagen eten Nederlanders gemiddeld zo’n 32 miljoen eieren. Dit betekent gemiddeld 2 eieren per persoon. Normaal ligt de consumptie gemiddeld op 2 eieren per week en daarmee in totaal 185 eieren (incl. verwerkt eieren) per persoon. Dat aantal is licht stijgend.

Hoeveel eieren worden in Nederland gelegd?

Alle Nederlandse leghennen samen leggen jaarlijks ruim 10 miljard eieren.

Wat is het verschil tussen scharrel- en biologische eieren?

Scharreleieren komen van scharrelkippen die leven in stallen waar ze wel vrij kunnen bewegen. Scharrelkippen komen niet buiten. Biologische kippen lopen in de buitenlucht en krijgen biologisch voer.

Namen als maiseieren, 4-granen eieren en omega 3 eieren verwijzen naar het voer dat de kippen krijgen. De eicode vertelt iets over de leefomstandigheden van de kip. Aan het eerste cijfer van de stempel op het ei kun je zien hoe de kippen gehouden zijn.

0 = biologisch ei
1 = vrije uitloop ei
2 = scharrel ei
3 = kooi ei

Zijn eieren duurder met Pasen?

De prijs van eieren wordt bepaald door vraag en aanbod.

Hoe kun je zien of een ei vers is?

Als een ei drijft in water is het oud. Aan de ‘ten minste houdbaar tot’ (tht) datum kun je ook zien hoe lang de eieren houdbaar zijn.

Hoe bewaar je eieren?

Eieren kun je het beste koel en droog bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast.

Smaken eieren verschillend?

Er is nauwelijks een smaakverschil tussen de verschillende eieren.

Zijn mais- en 4-graneneieren biologische eieren?

Nee. De namen van deze eieren verwijzen naar het voer dat de kippen hebben gegeten.

Leggen kippen elke dag een ei?

Een kip legt bijna elke dag een ei. Dat komt neer op ongeveer 309 eieren per jaar.

Waarom zien we met Pasen meer witte eieren? Welke kippen leggen witte eieren?

Het ras van de kip bepaalt de kleur van het ei. Met Pasen is er meer vraag naar witte eieren omdat deze beter geverfd kunnen worden.

Hoeveel kippeneieren mag ik eten?

Het Voedingscentrum wijst op het cholesterolgehalte van eieren en adviseert daarom niet meer dan drie eieren per week te eten. Maar dit maximum hoeft niet voor iedereen gelijk te zijn. Een gezonde volwassene die niet vet eet én voor de magere varianten van vlees en zuivel kiest, kan gerust een eitje meer eten.

Zijn eieren gezond?

Een gezond lichaam is het meest gebaat bij gevarieerde voeding. Eieren passen daar uitstekend in. Eieren zijn namelijk een bron van eiwit en van verschillende vitaminen en mineralen. Deze zijn belangrijk voor groei en het herstel van het lichaam.

Hoeveel weegt een gemiddeld ei?

Eieren variëren in gewicht van ongeveer 45 tot 75 gram (met schaal). Eieren zijn verkrijgbaar in vier gewichtsklassen: XL (73 gram en meer), L (63 – 73 gram), M (53 – 63 gram) en S (beneden 53 gram). Een gemiddeld rauw ei is een ei van maat M. Deze weegt ongeveer 61 gram met schaal (55 gram zonder schaal).

Hoeveel calorieën zitten er in een ei?

Een gemiddeld ei van 61 gram (55 gram zonder schaal) levert 75 calorieën (315 kJ)

Welke voedingsstoffen zitten er in een ei?

Welke vitamines zitten er in een ei?

Welke mineralen zitten er in een ei?

Is het eten van ei (dooier) slecht voor het cholesterolgehalte van ons bloed?

Het eten van cholesterolrijke producten zoals eieren kan het cholesterolgehalte van het bloed verhogen. Het effect van het eten van teveel verzadigd vet is echter groter. Het beperken van de inneming van verzadigd vet is dan ook het belangrijkste advies als het gaat om het voorkomen van een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. In Nederland wordt dan ook geen maximale cholesterolinneming geadviseerd. In veel andere landen is dat anders; daar wordt vaak geadviseerd de dagelijkse inneming van cholesterol te beperken tot 300 mg.

Wanneer andere bronnen van cholesterol zoals vet vlees, vette vleeswaren en volle zuivelproducten worden beperkt, kan men gerust een eitje meer eten.

Is het vet in eieren slecht?

Het vet in een ei zit vooral in de dooier. Een ei bevat ongeveer 1,7 gram verzadigd vet. Ongeveer 42% van het vet is verzadigd. Deze hoeveelheid verzadigd vet is geen probleem, als verder gevarieerd en met mate wordt gegeten.

Welk soort kippenei wordt meest verkocht?

Scharrel (84.1%)
Kooi (8.7%)
Vrije uitloop (4.8%)
Biologisch (2.4%)

Hoeveel eieren eten wij in Nederland?

In Nederland eten we 185 eieren per persoon per jaar.

Hoeveel consumeren onze buurlanden?

– Duitsland 203
– Frankrijk 229
– Verenigd Koninkrijk 187
– Italië 211
– Spanje 182
– Tsjechië 277
– Roemenië 258
– Hongarije 238

Bron: PVE kengetallen 2009

Hoe kom ik erachter van welk soort legsysteem het ei komt?

Aan het eerste cijfer van de stempel op het ei kun je zien hoe de kippen gehouden zijn.
0 = biologisch ei
1 = vrije uitloop ei
2 = scharrel ei
3 = kooi ei

Biologisch ei
Biologische eieren komen van kippen die in stallen worden gehouden met maximaal 6 dieren per vierkante meter. De ruimte voor uitloop buiten moet minstens 4 vierkante meter per leghen zijn. Andere voorschriften zijn dat de kippen grotendeels biologisch voer moeten krijgen en dat het niet is toegestaan om de snavels te behandelen.

Vrije uitloop
Kippen met vrije uitloop hebben de hele dag toegang tot een buitenverblijf. Op de uitloopvlakte die grotendeels begroeid moet zijn, staat ieder dier minimaal 4 m2 ter beschikking. Voor de stal geldt als eis tenminste één vierkante meter per negen leghennen.

Scharreleieren
Scharreleieren komen van leghennen die worden gehouden in scharrelstallen, waarbinnen de dieren zich vrij kunnen bewegen. Er ligt strooisel op de grond en ook zijn legnesten aanwezig, waarin de hen ongestoord haar ei kan leggen. In een scharrelstal mogen maximaal negen legkippen per m2 worden gehouden

Kooi
Binnen een grote stalruimte leven drie tot vijf legkippen per kooi. Ieder dier heeft de beschikking over minimaal 550 cm2 vloeroppervlak. De vloer van de kooien bestaat uit een licht hellend draadgaas waarover de eieren na het leggen in de richting van een verzamelband rollen. (Veel bedrijven schakelen over op aangepaste kooien, waarin de kippen beschikking hebben over legnesten, zitstokken en een scharrelruimte. Vanaf 2012 zijn deze aangepaste kooien verplicht en mogen de huidige kooien niet meer gebruikt worden).