Home Gezondheid Anticonceptie kiezen: waar let je op?

Anticonceptie kiezen: waar let je op?

by Ei
Anticonceptie kiezen waar op letten

Wie seksueel actief is, moet ook denken aan het gebruik van de juiste anticonceptie. Dit is nodig om zwangerschap te voorkomen. De meest bekende vorm van anticonceptie zijn condooms. Condooms beschermen zowel tegen zwangerschap als soa’s. Ook de pil wordt vaak gebruikt. Met de pil ben je voor 99 procent beschermd tegen ongewenste zwangerschappen. 

Heb je weleens gehoord van Double Dutch? Hiermee wordt bedoeld dat je zowel een condoom als een andere vorm van anticonceptie gebruikt. Bijvoorbeeld een condoom en de pil. Zo ben je dubbel beschermd. Niet alleen tegen zwangerschappen, maar ook tegen soa’s. Dit is een goede keuze wanneer je het bed deelt met iemand die je nog niet zo lang kent of iemand die net uit een relatie is gekomen. Je weet dan niet zeker of hij een soa met zich meedraagt. Uit veiligheid gebruik je dan ook een condoom. Condooms kopen kan tegenwoordig heel gemakkelijk via het internet. Kijk je er dus tegenop om een pakje in de winkel te kopen? Doe dit dan gewoon online. Ze worden heel discreet bezorgd, dus niemand hoeft te weten wat in jouw pakketje zit. 

Naast de pil en condooms zijn er nog veel meer vormen van anticonceptie. Denk aan het spiraaltje, het hormoonstaafje, de prikpil en de anticonceptiering. Kortom: keus genoeg! Maar waar kies je voor? Hoe kies je voor de anticonceptie die bij jou past? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om de juiste beslissing te maken. 

Wel of geen hormonen?

Het nadeel van veel anticonceptiemiddelen is dat hier meestal hormonen aan toegevoegd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan progesteron. Dit is nodig om te voorkomen dat er eitjes gaan rijpen en bevrucht kunnen worden. Dit hormoon kan echter ook voor flinke lichamelijke en geestelijke klachten zorgen. Daarom geven veel vrouwen de voorkeur aan andere anticonceptie vormen met minder of geen hormonen.

Houd er wel rekening mee dat wanneer je pas begint met een anticonceptiemiddel, je lichaam echt nog even moet wennen. Als het goed is, zullen de bijwerkingen na 3 tot 6 maanden verdwijnen. Geef het dus nog even de tijd. Blijf je ook na die tijd last houden? Overleg dan even met je arts. 

Welke anticonceptie past bij mij? 

Er is tegenwoordig ongelooflijk veel keus als het gaat om anticonceptie. Daarom is het belangrijk om zelf een aantal wensen op een rijtje te zetten. Houd hierbij rekening met je levensstijl en leeftijd. Vraag jezelf ook af of je iedere dag aan het innemen van anticonceptie wilt (of kan) denken.

Weet je bijvoorbeeld nu al dat je enorm vergeetachtig bent en je de pil dus waarschijnlijk vaak vergeet in te nemen? Dan is het beter om voor anticonceptie te kiezen waar je niet over na hoeft te denken. Denk bijvoorbeeld aan een spiraaltje of de prikpil. Houd ook rekening met je leeftijd. Zo weigeren de meeste doktoren om een prikpil te plaatsen bij meiden onder de 18 jaar. Dit omdat het middel de groei van de botten kan remmen. 

Zet jouw wensen op een rij en overleg vervolgens met een arts. Deze kan samen met jou op zoek gaan naar de juiste anticonceptie. 

You may also like