Home Gezondheid Zorgverzekering kiezen? Volg onze checklist

Zorgverzekering kiezen? Volg onze checklist

by Ei
Checklist kiezen zorgverzekering

Ja, ja, het einde van het jaar nadert en dat betekent tijd voor de nieuwe zorgverzekering. Misschien niet je meest favoriete bezigheid om eens lekker voor te gaan zitten. Maar met dit stappenplan heb je het zo geregeld.

Ieder jaar krijg je rond november een nieuw aanbod van je huidige zorgverzekeraar. Deze nieuwe zorgpolis kun je achteloos naast je neerleggen of je gaat ‘m eens even goed bekijken.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Een beetje shoppen in de wirwar aan mogelijkheden voor een zorgverzekering kan behoorlijk goed uitpakken. Overstappen naar een andere verzekeraar levert je namelijk soms een flinke besparing op voor 2024.”

Als je onze checklist volgt, is een zorgverzekering zo voor elkaar. Kijk, zo ga je lekker het nieuwe jaar in.

Check de polis van je huidige zorgverzekeraar

Je huidige zorgverzekeraar bevalt misschien hartstikke prima. Geen reden om te willen overstappen. Tot je de kleine lettertjes in de voorwaarden naleest… Zorgverzekeraars veranderen soms hun polisvoorwaarden. Kijk goed of de polisvoorwaarden misschien veranderd zijn: ga je meer betalen en hoe ziet de dekking eruit? Dat kan een reden zijn om eens verder te kijken.

Welke zorg heb je nodig?

Wat gaat 2024 brengen? Heb je plannen om zwanger te worden, een beugel nodig of ga je meer gebruikmaken van fysiotherapie? Natuurlijk kun je niet alles plannen en voorspellen, maar soms kun je een beetje vooruitkijken. De zorg die je nodig hebt, bepaalt welke zorgverzekering je moet kiezen.

De basisverzekering is overal hetzelfde, maar de aanvullende verzekeringen maken vaak het verschil. Ook andersom is het goed om te checken of je geen aanvullende verzekeringen hebt waar je nooit gebruik van maakt. Tijd om deze op te zeggen.

Het eigen risico

Bedenk wat je wil met je eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk verplicht risico van € 385. De eerste €385 aan zorgkosten betaal je zelf. Als je weinig gebruik maakt van zorg, dan kun je overwegen je eigen risico te verhogen. Dat levert je vaak een korting op je premie op.

Kies een verzekering die bij je past

Er zijn veel verschillende soorten zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars bieden ook verschillende soorten polissen aan: restitutiepolis, naturapolis, een combinatiepolis of een polis met beperkende voorwaarden. Het is de moeite waard dat eens goed te onderzoeken.

Misschien wil je graag terecht kunnen bij bepaalde zorgverleners? Bij sommige zorgpolissen kun je alleen terecht bij zorgaanbieders waarmee de verzekeraar een contract afgesloten heeft. Je kunt soms ook gebruikmaken van een collectieve zorgverzekering via je werkgever of vakbond.

Vergelijk zorgverzekeringen

De ene zorgverzekering is de andere niet. Vergelijken kun je het beste doen op een vergelijkssite of rechtstreeks bij de verzekeraars zelf. Verzekeraars verschillen onderling sterk. Denk aan de hoogte van de premie en de hoogte van vergoedingen, maar ook in de voorwaarden als het gaat om zorg, zorgaanbieders en specifieke voorwaarden. Als jij goed weet wat je wil, kun je heel gericht zoeken en vergelijken op de zorg die jij nodig hebt.

You may also like