Home In de keuken Daube en boeuf recept

Daube en boeuf recept

by Ei
Daube en boeuf recept

RUNDVLEES GESTOOFD IN RODE WIJN

Hoofdgerecht voor 4 personen

Dit heb je ervoor nodig
1 kilo rundvlees
Olijfolie
2 tomaten
3 teentjes knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
Een halve fles rode wijn
200 ml runderbouillon
50 ml cognac
1 sinaasappel
2 eetlepels bloem
Tijm
Rozemarijn
2 blaadjes laurier
1 tl gemberpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl koriander
Zout
Peper
Rookspek
Champignons
1 winterpeen
1 stengel bleekselderij
3 uien
Suiker
(Room-) boter

Zo maak je het klaar
Warm de wijn en de cognac in een steelpannetje langzaam op. Pers de sinaasappel uit en doe het sap bij het wijnmengsel.

Snijd het rundvlees in grote blokjes. Strooi er wat gemberpoeder, paprikapoeder en koriander overheen. Doe wat olie in een braadpan en bak het vlees wat aan. Voeg hier de bloem aan toe en roer het geheel goed door elkaar.

Ontvel de tomaten en snijd deze in blokjes. Pers de knoflook en voeg deze, samen met de blokjes tomaat, bij het vlees. Doe er vervolgens de tomatenpuree bij en giet er het opgewarmde wijnmengsel over. Voeg hier de bouillon toe, samen met de laurier, rozemarijn, tijm, zout en peper en laat het geheel gedurende 4 uur zachtjes pruttelen.

Snipper ondertussen de drie uien en snijd de champignons in stukjes. Smelt wat roomboter in een pan en bak de uien, met wat zout en suiker, gaar. Voeg er wat water bij, zodat de uien gaan karamelliseren. Snijd de spek in blokjes en bak deze, samen met de champignons, vervolgens ook mee.

Snijd de bleekselderij en de wortels in stukjes. Voeg, nadat het vlees 3,5 uur heeft staan stoven, de bleekselderij en de wortels toe. De laatste 15 minuten kunnen daar ook de uien, het spek en de champignons bij. Doe er eventueel nog wat zout en peper naar smaak bij.

Dit gerecht smaakt heerlijk met puree en peterselie, maar wordt ook graag gegeten met rijst of stokbrood.

Eet smakelijk!

You may also like