Home Wonen De juiste verlichting in jouw nieuwe huis

De juiste verlichting in jouw nieuwe huis

by Ei
De juiste verlichting in jouw nieuwe huis

Ga je een woning verbouwen of kies je er toch voor om een compleet nieuwe woning te gaan bouwen? Eenmaal aangekomen bij het hoofdstuk “elektriciteit” komt al snel verlichting ter sprake. Hoe zie je het voor je? Wil je inbouwspots? Etc. Etc.

Kies voor inbouwspots

Wil je de woning een luxe touch geven, kies dan voor inbouwspots. Inbouwspots zijn zoals de naam doet vermoeden luxe spots, ingebouwd in het plafond. De spots zijn voorzien van een dun randje. Hoewel vroeg spots nog wel eens van kunststof waren, zijn spots nu vaak van geborsteld roest vrij staal. Ook zijn zwarte inbouwspots erg in opkomst.

Welke lampjes kiezen voor inbouwspots

Anno 2021 is LED verlichting de standaard. Het wordt ook zeker afgeraden om voor iets anders te kiezen. LED verlichting kent namelijk vele voordelen. Zo is LED aanzienlijk zuiniger dan halogeen, zorgt het voor minder warmteontwikkeling en is de levensduur aanzienlijk langer. Tevens zijn LED lampen momenteel erg betaalbaar. Enkel voordelen dus!

Doorgaan wordt gekozen voor LED spots van bekende merken zoals Philips of Osram. Het is aan te raden om spots te laten kiezen door je installateur. De installateur (ver)bouwt immers tal van huizen en weet als geen ander wat de moderne standaard is. Wat wel van belang is om door te geven is dat je warm witte spots wenst die dimbaar zijn. Wil je toch zelf spots gaan bestellen buiten je installateur om, ga dan op zoek naar LED spots met kleurcode 2700K. 2700K is een aangename warmwitte kleur.

Kies voor een goede LED dimmer

LED verlichting werkt helaas niet goed samen met conventionele dimmers. Wanneer je kiest voor LED verlichting in je woning heb je dus een LED dimmer nodig. Wanneer je LED probeert te dimmen met een conventionele/ouderwetse dimmer zal je zien dat lampen knipperen, ook wel flikkeren genoemd. Tevens zal het lastig zijn om lampen harder of zachter te laten branden met een conventionele dimmer.

Een goede LED dimmer is de LED dimmer van LuxeLED. Enkele voordelen van de LuxeLED dimmer zijn de lage inbouwhoogte, goede dimbaarheid van de lampen en de scherpe prijs. LuxeLED is een merknaam van LED Service Twente.

Plannen en tekenen

Tot slot, maak goede plannen en duidelijke tekeningen hoe je de verlichting wenst te maken. In verband met stuc- en schilderwerk wordt het zeker aangeraden om alles duidelijk vooraf te bespreken. Je wilt immers niet meer zagen in je net geschilderde plafond, toch?

You may also like