Home In de keuken De leukste gerechten met wijn

De leukste gerechten met wijn

by Ei Love You
leukste gerechten met wijn

Het combineren van wijn en gerechten is een spel op zich en kan zelfs een behoorlijke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er wat handigheidjes die je kunnen helpen om een leuke en vooral lekkere combinatie op tafel te toveren.

Riesling en de Aziatische keuken

Riesling wijn past bijvoorbeeld uitstekend bij verschillende gerechten. Wijn van deze druif komt dan ook in verschillende verschijningsvormen op de markt. Van droog tot zoet en van stil tot mousserend. Serveer eens een mousserende Riesling, bijvoorbeeld een Duitse sekt, als aperitief. Stille Riesling, dus wijn zonder bubbels, past ook nog eens heel goed bij de Aziatische keuken. Vanwege de unieke verhouding tussen zoet en zuur is het een match made in heaven. Er zijn maar weinig wijnen die goed tegen de sterke smaken van de Aziatische keuken op kunnen boksen, maar Riesling is er zeker één van. Wanneer het gerecht wat scherpe randjes heeft, mag de Riesling best een beetje zoet zijn.

Chardonnay en kip

Een andere top combinatie is die van Chardonnay en kip. Het maakt eigenlijk niet uit welke bereidingswijze je voor je kip kiest, Chardonnay zegt zeker geen nee. Geroosterde kip, in een stoofschotel, overgoten met een flinke botersaus, een clubsandwich of lekker gefrituurd. Kip is nu eenmaal het meest veelzijdige stukje vlees en Chardonnay toch wel een van de meest veelzijdige wijnen. Chardonnay heb je als redelijk frisse en strakke wijnen, neem de Chablis, maar ook als wat  zwaardere wijnen met veel houtrijping. Wat lichtere Chardonnay wijnen passen ook goed bij visgerechten. Zoals witvis of een hartige vispastei.

Rode wijn en vlees

Het is niet gek dat rode wijn zo goed bij vleesgerechten past. De eiwitten in het vlees, verzachten namelijk de tannines in de wijn. Daardoor wordt de wijn een stuk ronder en soms nog veel lekkerder om te drinken. Pinot Noir vormt uitstekende combinaties met rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees en kip. Maar doet het ook goed bij risotto met paddenstoelen, flespompoen of bij een malse zalmfilet.

Match de smaken

Het is vooral belangrijk om naar de smaken te kijken van zowel je wijn als je gerecht. Zitten er veel zuren in het gerecht, dan mag er ook best een wijn met zuren tegenover staan. Neem bijvoorbeeld een frisse salade met citrusdressing en een glas Sauvignon Blanc. Of een gerecht met veel tomaten en een Italiaanse rode wijn van Sangiovese. Gelukkig is het niet moeilijk om de juiste wijnen in huis te halen. Wijn kopen kan natuurlijk makkelijk online. In de webshop kun je dan ook nog eens op je gemak de proefnotitie lezen om te kijken of het is wat je zoekt.

You may also like