Home In de keuken Dit moet je weten over Chablis-wijn

Dit moet je weten over Chablis-wijn

by Ei Love You
Dit moet je weten over Chablis-wijn

Chablis is misschien wel een van de beroemdste Franse witte wijnen ter wereld. De wijn komt uit de gelijknamige appellation (beschermde herkomstbenaming) Chablis wat in het belangrijkste wijnbouwgebied van de Bourgogne ligt. In slechts anderhalf uur rijd je van Parijs zo de wijngaarden in, dus mocht je een keer in de buurt zijn dan is een bezoekje aan Chablis het zeker waard. Wil je meer weten over deze regio en zijn uitzonderlijke wijnen? Lees dan snel verder.

Chablis is zowel de naam van de regio als van de wijn die er wordt gemaakt. Zo kun je dus een bezoekje aan Chablis brengen, maar kun je je glas ook vullen met Chablis. De wijn staat bekend als een van de meest verfijnde witte wijnen ter wereld en wordt gemaakt van 100% Chardonnay.

Waarom is Chablis zo bijzonder?

Miljoenen jaren geleden werd het gebied rond wat nu het stadje Chablis is, bedekt door zee. Toen de zee verdween bleven er resten van verrijkte klei vol mineralen en fossielen achter in de bodem. De witte kalksteenbodem en het relatief koele klimaat in de regio geven de Chablis-wijnen hun unieke elegantie, frisheid en complexiteit.

Naast een bijzondere bodem is er ook een strikt classificatiesysteem in Chablis met het doel de herkomst van een wijn – en dus de kwaliteit ervan- duidelijk op het etiket te vermelden. De wijnen uit Chablis worden als volgt geclassificeerd:

  • Chablis Grand Cru

Wanneer er Grand Cru op het etiket staat weet je dat je met het neusje van de zalm te maken hebt. De wijngaarden liggen op een zo optimaal mogelijke plek en het klimaat, de bodem, de helling waar de wijngaard op ligt en de druiven komen er samen om een zo uitzonderlijk mogelijke wijn te creëren.

  • Chablis Premier Cru

Ook dit zijn uitstekende wijnen. Wanneer een wijn Premier Cru op het etiket heeft staan betekent dit dan de wijngaarden waar de druiven vandaan komen erkend zijn voor hun superieure kwaliteit.

  • Chablis

Dit zijn wijnen die profiteren van de unieke bodems in de regio, maar waarvan de wijngaarden vaak net op een iets minder plekje liggen. Betekent overigens niet dat je hier met een slechte wijn te maken hebt. Staat er Chablis op het etiket, dan wordt dat alsnog genieten!

  • Petit Chablis

Dit zijn wijnen die de naam Chablis absoluut verdienen, maar waarvan de druiven op een bodem groeien die iets minder ideaal gelegen is dan de wijngaarden in de rest van de regio. Je kunt ze zien als het kleine broertje van de Chablis-wijnen.

Hoe smaakt Chablis wijn?

Chablis wordt gemaakt van 100% Chardonnay druiven. De wijn is echter niet te vergelijken met elke standaard Chardonnay die je tot nu toe hebt geproefd. Waar Chardonnay doorgaans wat boterig en zoetig kan smaken is Chablis juist droog, knapperig en fris van smaak.

De wijn heeft aroma’s van citrusvruchten, witte bloesem, peer en mineralen. De vier verschillende classificaties van Chablis kunnen echter elk heel verschillende wijn opleveren. Dit is te danken aan de verschillen in bodem en wijnbereiding.

Waar is Chablis lekker bij?

Jonge Chablis wijnen zijn heerlijk bij alles wat uit zee komt. Denk aan zeevruchten, schaaldieren, oesters en kreeft, maar ook tong, tarbot, langoustines en sushi. Ook een Caesar salade of japans eten zijn goede keuzes.

Waar kun je Chablis wijn kopen?

Het mooiste is natuurlijk als je in de regio zelf een mooie fles wijn op de kop kunt tikken. Ben je echter niet in de gelegenheid om ‘even’ naar Chablis te rijden? Geen probleem. Bij de meeste wijnwinkels staat er ook wel een fles Chablis in de schappen.

En het makkelijkst is natuurlijk online wijn kopen. Zo kun je vanuit je luie stoel precies zien wat je koopt en heb je het vaak al de volgende dag in huis.

You may also like