Home Lifestyle Drie tips voor het onderhouden van fiets

Drie tips voor het onderhouden van fiets

by Ei Love You
drie tips onderhouden fiets

De lente komt er weer aan, tijd om lekker naar buiten te gaan. En voor veel Nederlanders bekent dit dat de fiets er weer bij gepakt worden en dat er fijne toertochtjes gefietst gaan worden. Misschien heeft je fiets de hele winter in de schuur gestaan, misschien heb je er wel nog wekelijks mee gefietst, desalniettemin is het voorjaar altijd een goed moment om je fiets weer even lekker onder handen te nemen en veel kun je zelf doen. Wij geven je een drietal tips voor het zelf onderhouden van je fiets.

Schoonmaken

De eerste stap die je zelf kunt zetten bij het onderhouden van je fiets, is om deze goed schoon te maken. Dit kun je thuis doen met de hogedruk of een emmertje sop. Maar heb je thuis niet de gelegenheid dan kun je ook even naar een tankstation met wasbox fietsen en hier de hogedruk gebruiken. Let er echter op dat de druk niet te hoog is – dat je de straal niet te dichtbij houdt – want dit kan zorgen voor beschadigingen aan de lak of aan onderdelen. Heb je je fiets helemaal schoongemaakt? Droog hem dan ook even met bijvoorbeeld een oude handdoek, dan kun je meteen controleren of je de fiets ook echt overal hebt schoon gemaakt.

Banden controleren

De banden zijn een belangrijk onderdeel van je fiets. Zorg ervoor dat je ook deze eerst goed schoon hebt gemaakt. Pomp daarna de banden op zodat ze weer de juiste spanning hebben. Controleer nu de buitenband op scheurtjes. Zie je iets geks? Twijfel dan niet en vervang de band zelf of laat hem vervangen. Je doet dit namelijk liever uit voorzorg vooraf dan dat je tijdens je fietstocht opeens een platte band hebt die je had kunnen voorkomen.

Ketting schoonmaken en smeren

Ook je fietsketting kun je best enkele keren per jaar schoonmaken. Zeker als je vaker door de bossen fiets of op andere plekken waar veel modder is. De ketting van je fiets maak je het beste schoon met een droge doek. Een gemiddelde ketting heeft rond de vijf schakels en deze ga je één voor één na door het vuil er tussenuit te trekken.  Vergeet ook niet de tandwielen goed schoon te maken. Als je ketting geheel schoon en droog is, kun je deze smeren. Als laatste controleer je of er voldoende spanning op de ketting is.

You may also like