Als je graag buiten op je terras zit, dan kun je de plek uitbreiden met een elektrische terrasverwarmer. Als het te koud wordt hoef je niet naar binnen te verkassen terwijl je juist zo fijn zit. Je doet gewoon de verwarming aan en je avondje op het terras kan vrolijk verder gaan. Welke soorten en vormen zijn er, wat zijn de prijzen en wat zijn alternatieven? We zetten het voor je op een rijtje.
1. Daarom wil je een elektrische terrasverwarmer
Als je een terras of een terrasoverkapping hebt, dan wil je daar graag gebruik van maken. Maar als het koud is onder je terrasoverkapping met glazen schuifwanden, dan ga je er niet snel zitten. Met één of meerdere goede terrasverwarmers heb je het binnen een mum van tijd behaaglijk warm en kun je tot in de late uurtjes van je ontspanningsplek gebruik maken. ‘Maar die dingen verbruiken toch heel veel?’, denk je misschien. Dat valt best mee, we leggen het je uit met een simpele rekensom hieronder.
2. Het verbruik van een elektrische terrasverwarmer
Dat een terrasverwarmer niet veel hoeft te kosten in verbruik, laten we met de volgende berekening zien. Gemiddeld kost één kilowattuur €0,22 cent. Als je een terras hebt van 12 vierkante meter dan kun je bijvoorbeeld twee terrasverwarmers kunnen plaatsen die per uur 1,4 kilowatt verbruiken. In totaal verbruiken ze dus 2,8 kWh. Als je dat getal vermenigvuldigd met 22 cent zit je op €0,62 euro per uur. Dat valt wel mee toch?
3. Welke soorten elektrische terrasverwarmers zijn er?
Elektrische terrasverwarmers komen in allerlei soorten en maten. Zo heb je ingebouwde en opgebouwde verwarmers die je tegen een muur plaatst. Deze kun je met een afstandsbediening of een schakelaar bedienen. Ook zijn er verwarmers die je als een soort hanglamp boven je hoofd hangen. Ook heb je soorten in de vorm van een retro zoeklicht. Er zijn ook verrijdbare terrasverwarmers. Je kunt zelfs zover gaan dat je een multifunctionele verwarmer koopt met ingebouwde bluetooth speakers en een discolamp!
4. Wat kost een elektrische terrasverwarmer?
Je hebt al een terrasverwarmer voor zo’n 80 euro. Als je in dit segment kijkt, dan koop je een apparaat wat vrij rechttoe rechtaan is. Wil je iets meer mogelijkheden, bijvoorbeeld verschillende standen en een groter vermogen, dan zul je tussen de 200 en 400 euro zitten. Ga je voor stijl, luxe en maximaal comfort, reken dan op een bedrag tussen de 2000 en 3000 euro.
5. Alternatieven voor elektrische terrasverwarmers
Als je liever een andere oplossing zoekt dan een elektrische terrasverwarmer, dan zijn er ook alternatieven. Zo kun je besluiten om voor een gasgestookte variant gaan. Deze apparaten zijn over het algemeen iets groter, maar wel mobieler en verbruiken geen elektriciteit. Een vernuftig alternatief zijn warmtekussens die werken met een infrarood technologie en 2,5 tot 6 uur warm blijven. Of je kiest voor een simpele, maar doeltreffende oplossing: een vuurkorf.