Home Wonen Energie besparen door middel van isolatie

Energie besparen door middel van isolatie

by Ei
energie besparen door isolatie

Energie besparen? Bespaar energie met isolatie! Steeds meer woningen zijn beter geïsoleerd. Ook de overheid stimuleert het isoleren van woningen door middel van het geven van subsidies. Maar waarom zou je je woning isoleren en hoe doe je dat? In deze blog geven wij de voordelen van je woning isoleren en op welke manieren je dit kan doen.

Voordelen woning isoleren

Het grootste voordeel van een geïsoleerde woning is dat je bespaart op de energierekening. Een geïsoleerd huis zorgt er namelijk voor dat de warmte in de winter minder snel ontsnapt naar buiten en het blijft koel in de zomer. Hierdoor hoef je de verwarming minder hoog en vaak aan te zetten en heb je lagere stookkosten. Daarnaast is een woning met goede isolatie beter voor het milieu, je hebt minder kans op vochtproblemen, minder geluidsoverlast en je woning wordt ook nog eens meer waard! Tot slot kom je waarschijnlijk in aanmerking met de ISDE-subsidie.

Verschillende mogelijkheden

Je kan je woning eenvoudig zelf isoleren door naden en kieren te dichten, folie achter uw radiatoren te plakken of cv-leidingen in onverwarmde ruimten te isoleren. Maar wil je meer besparen op de jaarlijkse energierekening? Kies dan voor grotere investeringen. Hieronder geven wij enkele mogelijkheden.

Geïsoleerde muren

Allereerst zou je kunnen denken aan het isoleren van muren. Een bekende manier is een spouwmuur, waarbij het huis een muur heeft met een binnen- en buitenmuur met daartussen ruimte (spouw). Hiermee voorkom je dat warmte naar buiten gaat en kou naar binnen. Het isolatiemateriaal wordt door kleine boorgaten naar de binnenruimte gespoten en daarna worden de gaatjes dichtgemaakt. Heb je geen spouwmuur? Dan kan je je woning isoleren via de buitenmuur. Je krijgt dan een nieuwe buitenmuur met isolatiemateriaal. Een andere optie is om een voorzetwand te plaatsen aan de binnenkant van de muur.

Vloerisolatie

Het isoleren van de vloer kan op twee manieren: vloerisolatie of bodemisolatie. Bodemisolatie wordt aangeraden bij een kruipruimte minder dan 50 centimeter hoog, waarbij de bodem wordt geïsoleerd. Bij vloerisolatie wordt de onderzijde van de vloer van isolatie voorzien. Bij het isoleren van de vloer is het ook belangrijk om te kijken wat voor vloer je hebt. Wil je vloerverwarming? Zorg er dan voor dat je een betonvloer met goede isolatie hebt.

Dakisolatie

Een andere mogelijk is dakisolatie. Warmte gaat omhoog en daarom kan goede dakisolatie ervoor zorgen dat deze warmte niet verloren gaat. Dakisolatie kan op verschillende manieren en is afhankelijk van hoe schuin het dak is.

You may also like