Home In de keuken Etiquette Japan

Etiquette Japan

by Ei Love You
etiquette japan

Japanners staan bekend om hun etiquette. Niet alleen voor het groeten, het binnen komen van een woning of tijdens de theeceremonie, maar ook aan tafel zijn er strikte regels.

Ga je een avondje Japans dineren, dan is het natuurlijk leuk om dat geheel volgens de etiquette te doen! Hier lees je alles over de etiquette aan de Japanse tafel.

Een gang

De Japanse maaltijd wordt, anders dan wij gewend zijn, niet in verschillende gangen geserveerd. Wacht dus even tot alle gerechten geserveerd zijn voordat je begint.

Neem de tijd om het eten te bekijken, Japanners doen erg hun best om het er mooi uit te laten zien. Ga je zelf koken, dan is dit natuurlijk ook een must! Een opmerking zoals ‘het ziet er zo mooi uit, het eigenlijk zonde om op te eten’ is dan ook zeker op z’n plaats.

Stokjes

En dan komt nu het lastige: de stokjes. Je pakt ze uit de verpakking, haalt ze los en legt ze wanneer je ze niet gebruikt op het speciale hashioki, de kleine legger.

Eigen servies krijg je, afgezien van een rijst- en soepkom, niet, het is dus aan te raden van te voren te oefenen. Lees de inzet hiernaast voor tips.

Kleine porties

De gerechten en hapjes worden opgediend in schalen waaruit iedereen eet. Het is beleefd om van alle soorten wat te eten. Neem kleine porties en sla niks over.

Het dekseltje van de rijst leg je bij aanvang van het diner aan de linkerkant, het dekseltje van de soep aan de rechterkant.

Soep en rijst

Hoewel er naast de stokjes geen bestek is, wordt er wel soep gegeten. Dit doe je door met je linkerhand de soepkom naar de mond te brengen.

Leuk detail: slurpen is geen probleem. Met stokjes eet je de vaste elementen van de soep. Voor de rijst geldt hetzelfde. Breng de kom naar je mond om zo de afstand die je met de stokjes moet overbruggen wat kleiner te maken.

Afronden

Ben je klaar met eten, dan leg je de dekseltjes weer op de kommen en de eetstokjes op de stokjeslegger. Bij vertrek maak je een lichte buiging naar de gastheer- of vrouw. Itadakimasu! (Eet smakelijk, spreek uit als: ietadakiemas)

Japanse gerechten

Denk je aan Japans eten, dan denk je natuurlijk meteen aan sushi. Deze prachtige, kleurrijke hapjes geven een goed beeld van de geraffineerde Japanse keuken. De Japanners zijn ware voedselkunstenaars. Dit gaat zo ver dat zelfs de kleuren en vormen van het servies worden afgestemd op de gerechten.

De basis van een traditionele Japanse maaltijd is altijd rijst. Naast sushi is ook de teppan yaki vrij bekend in Nederland. De teppan (= ‘ijzeren plaat’) yaki (= ‘gebakken’) is een type voedselbereiding waarbij een hete ijzeren plaat wordt gebruikt om het voedsel te bereiden. Ten slotte zijn noedelgerechten ook niet weg te denken uit de Japanse keuken.

Tips met stokjes eten

Makkelijk is het niet, maar met wat oefening is het zeker wel te doen. Met deze tips gaat het vast lukken! En bedenk, ook met mes en vork eten heb je niet in één keer geleerd.

Draai je hand met de duim naar je toe en buig je vingers licht. Het bovenste stokje klem je tussen je middelvinger en/of wijsvinger, het onderste stokje steunt tegen de ringvinger. Met de duim houdt je het geheel in bedwang.

Probeer nu de stokjes van en naar elkaar te bewegen. Het is even zoeken naar een comfortabele houding waarbij je goed grip hebt. Essentieel om voedsel op te kunnen pakken, is dat de uiteindes van de stokjes op gelijke hoogte zijn. Het onderste stokje beweegt niet, met het bovenste stokje bepaal je de afstand tussen de stokjes.

Heb je het ‘droogeten’ een beetje onder de knie, dan is het nu tijd om te experimenteren met echt voedsel. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin eerst met een stevig stukje vis of vlees. Als je wat geoefender bent, zul je zien dat zelfs rijst met stokjes gegeten kan worden.
Succes!

You may also like