Home Wonen Gekleurde verlichting: durf jij het aan?

Gekleurde verlichting: durf jij het aan?

by Ei
Gekleurde verlichting: durf jij het aan?

Gekleurde verlichting in je huis: dat klinkt vrij heftig. Toch zie je het in steeds meer woningen terug, van heel subtiel tot juist heel uitgesproken. Is gekleurde verlichting ook iets voor jou? En hoe pak je dat aan, zonder je huis in een kermis te veranderen?

Experimenteren met gekleurde verlichting

De makkelijkste manier om te kunnen experimenteren met gekleurde verlichting, is door te kiezen voor LED verlichting. Deze is er namelijk in alle kleuren van de regenboog, en kan vaak via een afstandsbediening of een app op je telefoon aan worden gepast. Zo kun je goed kijken welke kleuren passen bij je kamer, en hoe sterk je de kleur terug wilt laten komen in je verlichting. Vaak kun je niet alleen instellen hoe fel een lamp moet schijnen, waarbij een lamp die feller schijnt natuurlijk ook meer kleur verspreidt. Je kunt je gekozen kleur als het ware ook mengen met neutraal licht, zodat deze subtieler wordt. Het is vaak een paar avonden van alles uitproberen, maar vaak vind je op deze manier vanzelf een instelling die goed past bij jouw kamer en natuurlijk je eigen voorkeuren.

Gekleurde lampen komen het best tot zijn recht op een neutrale, liefst witte ondergrond. Richt je een blauwe lamp bijvoorbeeld op een gele muur, dan ontstaat er een groen geheel. Dat kan mooi zijn, maar het maakt het wel extra lastig om de juiste kleuraccenten te creëren. Door een gekleurde lamp te richten op een witte muur of het plafond, is de kleur die je ziet ook de kleur die je hebt ingesteld.

Het kan natuurlijk nog subtieler

Vind je een lamp die echt een pure kleur geeft toch een beetje te heftig en niet helemaal bij jouw interieur passen? Dan zijn er ook andere manieren om net een beetje kleur mee te geven aan je verlichting, heel subtiel. Gekleurde lampenkappen kunnen dat effect bijvoorbeeld hebben, zeker als ze deels transparant zijn. Doordat het licht er een beetje doorheen schijnt, gaat een deel van de kleur als het ware mee in het schijnsel. Een uitgesproken kleur op een muur of op het plafond ga je er meestal niet van krijgen, maar mooi is het zeker. Ook een neutrale lamp richten op een gekleurde muur of een gekleurd object kan, in ieder geval optisch, wat meer kleur aan je kamer geven. Doordat deze kleur verlicht wordt, valt hij extra op en geeft hij echt een extra accent aan je kamer, zonder dat het licht zelf een compleet andere toon krijgt.

You may also like