Home Lifestyle Hoe pak je een gezonder leven aan?

Hoe pak je een gezonder leven aan?

by Ei Love You
hoe pak je een gezonder leven aan

We willen allemaal graag gezond zijn en blijven. Waarom is gezond leven belangrijk? En hoe kun je bereiken dat je gezond leeft? Dit artikel gaat over hoe je kunt bijdragen aan een gezond lichaam en een ontspannen geest. Ook kun je inspiratie opdoen bij de gezonder  leven tips. Zo kun je steeds meer toewerken naar een gezonde levensstijl.

Een gezonde levensstijl

We weten allemaal dat gezonde voeding, voldoende slaap en voldoende lichaamsbeweging belangrijk zijn. Om een voorbeeld te geven: als je een slechte nachtrust hebt gehad, zorgen hormonen ervoor dat je meer trek hebt in snacks met suiker en vet en ben je sneller geneigd tot emotie-eten. Lekker slapen zal eerder lukken als je overdag voldoende beweegt en een rustgevend slaapritueel hebt.

Sporten en bewegen is uiteraard gezond, maar doe dit niet voor het naar bed gaan. Door de adrenaline in je bloed kun je dan niet in slaap komen. Heb je last van stress, probeer hier dan met behulp van yoga, saunabezoek of sporten iets aan te doen. Regelmatig lekker lachen met je vrienden is ook heel gezond.

Zorg goed voor je lichaam

Bedenk dat onbewerkte voedingsproducten gezonder zijn dan bewerkte. Vermijd dus bijvoorbeeld vlees en fruit uit blik en kant-en-klare maaltijden. Eet vers fruit en wees royaal met groente en rauwkost. Ook noten bevatten veel voedingsstoffen. Druiven zijn goed voor de hersenen en zo heeft ieder fruit- of groentetype zijn goede eigenschappen. Veel groentes vallen ook onder de zogenaamde superfoods, zoals boerenkool en broccoli.

Wen jezelf aan om wat vroeger naar bed te gaan. Doe eerst iets rustgevends, zoals lezen. Een televisiescherm houdt namelijk je wakker. Tegenwoordig slapen mensen steeds korter. Voor velen is het echter gezonder om acht uur te slapen. Heb je het gevoel dat je gejaagd leeft en nooit klaar bent met alles wat je moet doen? Probeer dan je leven wat te versimpelen: maak minder afspraken en plan bewust af en toe een rustdag voor jezelf in.

Denk positief

Maak je niet te druk over de fouten die je maakt en zie ze als iets om van te leren. Wees je bewust van je positieve kanten en wees gewoon tevreden met jezelf zoals je bent. Probeer niet steeds van alles te bereiken, maar geniet van kleine, bijzondere momenten die zomaar op je pad komen.

Veel mensen denken dat ze gelukkig worden van het kopen van nieuwe kleding of spullen. Wat meer positiviteit oplevert is het geven van aandacht en liefde aan anderen. Wat ook bijdraagt aan een ontspannen en tevreden geest is een passie of een focus in je leven. Maak tijd voor wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt. Je passie kan te maken hebben met je werk, maar ook met je kinderen, vrijwilligerswerk of een hobby.

Praktische gezonder leven tips

  • Maak ’s ochtends bakjes geschild fruit of rauwkost klaar voor jezelf en/of je gezinsleden. Hier kun je de hele dag uit ‘snacken’ als je trek hebt.
  • Neem geen alcohol, rookwaar, koffie en zware of scherp gekruide maaltijden voor het slapengaan. Je lichaam kan dan niet rusten, omdat je spijsvertering actief is.
  • Doe je computer en andere apparaten op een vast tijdstip ’s avonds uit. Ze geven te veel geestelijke prikkels en het licht verstoort de hormonen die aan een goede nachtrust bijdragen.
  • Gezond leven betekent niet automatisch dat je meteen naar de sportschool moet gaan. Verander bewust wat dagelijkse gewoontes, waardoor je meer beweegt: werk je regelmatig in het zweet in de tuin of haal je boodschappen lopend met een trolley.
  • Door genoeg water te drinken, verklein je het risico op ziekten, zoals darm- en blaaskanker of een hartaanval. Het houdt bovendien je energie op peil.

You may also like