Home Wonen Interieur plan maken

Interieur plan maken

by Ei Love You
interieur plan maken

Toe aan een nieuw interieur en wil je het deze keer echt goed aanpakken? Hieronder wordt in vier stappen beschreven hoe je een interieurplan op stelt.

Voorbereiding

Weet wat je wil en wat je niet wil. Een moodboard is het perfecte hulpmiddel om ideeën en inspiratie te ordenen en om te kiezen voor je favoriete stijl en uitstraling. Een duidelijke keuze is essentieel voor een geslaagd interieur.

Maak een plattegrond van de te restylen ruimte. Geef hierin de onveranderbare elementen aan zoals ramen, deuren en een open haard.

Stap 1: Kleur

Kies naar aanleiding van het moodboard de te gebruiken kleuren en bepaal waar je ze gaat gebruiken. Houdt hierbij rekening met de effecten van kleuren. Kleur is erg bepalend voor de uitstraling van de ruimte, kies dus met grote zorgvuldigheid. Bepaal ook of je wilt gaan behangen of verven.

Stap 2: Meubels

Knip de gewenste meubels uit op schaal zodat je er mee kunt schuiven. Denk ‘out of the box’ en probeer verschillende composities uit. Houdt bij het kiezen voor de meubels rekening met de functie van de ruimte. Welke activiteiten moeten uitgevoerd kunnen worden, hoeveel mensen moeten kunnen zitten, etc.

Stap 3: Verlichting

Verlichting heeft naast zijn functionele waarde ook een belangrijke invloed op de sfeer. Bepaal waar je verlichting nodig hebt en wat voor soort lampen geschikt zijn. Houd met de keuze voor lampen rekening met de in het moodboard gekozen stijl en kleur.

Stap 4: Accessoires

Nu de kleuren, meubels, compositie en verlichting gekozen zijn, is het tijd voor de aankleding van de ruimte. Met accessoires geeft je de ruimte de ontzettend belangrijke finishing touch. Kaarsjes, kussentjes, kleedjes, planten en fotolijstjes bepalen voor in belangrijke mate de gewenste sfeer.

Aan de slag

Vergelijk je huidige interieur met het moodboard en het interieurplan en bepaal welke meubelen, lampen en accessoires nog passen in het nieuwe interieur. Wees hierbij creatief, wellicht past dat ene kastje toch nog wel als je het een nieuw kleurtje geeft. Maar wees wel kritisch en houdt de gekozen stijl goed voor ogen.

Weet je wat je nodig hebt? Dan is het tijd om te gaan shoppen!

You may also like