Home Gezondheid Stoppen met roken doe je samen!

Stoppen met roken doe je samen!

by Ei Love You
stoppen met roken doe je samen

Misschien loop je er al langer mee of misschien is opeens de maat vol en wil je gaan stoppen met roken. Echter dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks dat er heel veel verschillende manieren zijn om te stoppen met roken, betekent het niet dat het ook eenvoudig is. Echter, net zoals voor zoveel dingen geldt het ook hierbij, samen is makkelijker!

Stop samen met een bekende

Gedeelde smart is halve smart. Wil jij stoppen met roken? Kijk dan of je in je omgeving iemand vindt die samen met je wilt stoppen. Dit kan een familielid of vriend(in) zijn, maar bijvoorbeeld ook een collega of iemand uit je sportteam. Door met z’n tweeën samen afspraken te maken over de aanpak is de kans van slagen groter. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om eerst voor een periode over te stappen op de e sigaret omdat e liquid minder slechte stoffen bevat. Daarna kun je dan samen een moment af spreken om helemaal te stoppen met roken. Je kunt elkaar motiveren en door de lastige momenten heen slepen. Ook is het leuk om beloningsmomenten af te spreken, waarbij je samen viert dat je een bepaalde mijlpaal bereikt hebt.

Coaching

Heb je niemand in je buurt die ook gaat stoppen? Zoek dn hulp van een extern persoon, bijvoorbeeld een coach. Er zijn namelijk coaches die zich gespecialiseerd hebben in dit onderwerp en vaak zijn ze ook ervaringsdeskundigen. Zo weten zij beter wat een goede aanpak is en kennen zij ook de valkuilen tijdens het stoppen en kunnen ze hier met jou op anticiperen. Ook veel zorgverzekeraars bieden trainingen en of coaching aan om het begeleid stoppen met roken mogelijk te maken.

Stoptober

Ook vanuit de overheid wordt stoppen met roken aangemoedigd. Ze hebben hier hele campagnes voor opgezet. Een van die initiatieven is Stoptober. Tijdens de hele maand oktober staat stoppen met roken centraal. Je kunt je hiervoor inschrijven en samen ga je dan aan de slag. Je ontvangt appjes en ondersteuning je net dat extra zetje in de rug geven. En onderzoek heeft aangetoond dat Stoptober daadwerkelijk helpt en een grotere kans van slagen heeft dan wanneer je in je eentje stopt met roken.

You may also like