Home Wonen Tips goedkoop tuinieren

Tips goedkoop tuinieren

by Ei Love You
tips goedkoop tuinieren

Een prachtige tuin zonder er teveel geld aan uit te geven, wie wil dat nu niet? Hier geven we tips om met een beperkt budget een mooie tuin te creëren.

Tuinaanleg

Stenen of grind kun je vaak het beste kopen bij een plaatselijke leverancier. Vaak hebben zij restjes over waar zij zelf niet veel meer mee kunnen en die voldoende zijn voor een kleine tuin of een gedeelte van de tuin.

Gras

Veel mensen houden van gras in hun tuin. Bovendien is het goed voor de afwatering van regen. Overweeg bij de aankoop van gras om kunstgras aan te leggen. Hierbij is de investering groter, maar door de lage onderhoudskosten en het lange plezier van een mooi, groen gras verdient zich dit op de duur terug. Voor een lagere inkoopprijs koop je kunstgras bij de groothandel.

Stekjes

Laat je inspireren door de tuinen van buren, vrienden en familie. Vraag ze om een paar stekjes van hun planten, meestal vinden ze dit geen enkel probleem.

Moestuin

Leg een moestuintje aan, dan hoef je de groenten en kruiden die erin staan niet meer te kopen! Lees meer hierover.

Zaaien

Koop geen kant-en-klare planten, maar plant en zaai zelf. Een paar zakjes zaadjes zijn aanzienlijker goedkoper dan planten en bloemen. Ook jonge plantjes en bloembollen zijn een goed alternatief. Afrikaantjes en Alyssium kun je eenvoudigweg gewoon in de grond zaaien. Petunia’s zijn geschikt om zelf te kweken.

Bollen

Bollen die verwilderen hoef je niet elk jaar opnieuw te planten. Let goed op de kwaliteit van de bollen, zeker aan het eind van de herfst is een groot deel al verdroogd.

Makkelijke planten

Ga voor de makkelijke planten, dan gaat het minder snel mis en heb je dus niet onnodig geld uitgegeven. Makkelijke planten zijn asters, geraniums, buxus, heide (mits in de zon), lavendel, wolfsmelk, Laurier en natuurlijk vetplantjes.

Volwassen planten

Vind je het zelf laten groeien lastig, kijk dan eens op internet. Vaak zijn er wel mensen die van hun volwassen planten af willen. Heb je zelf al planten, dan kun je daar natuurlijk ook stekjes van nemen. Laurier, buxus en hortensia’s hier zeer geschikt voor. Vermeerderen van planten door ze te voorzichtig te splitsen is ook een beproefde methode.

Stokjes

Heb je gesnoeid, gooi de takjes dan niet allemaal weg. Ze zijn een goedkoop en heel mooi alternatief voor de groene plastic ondersteuningsstokjes.

Bewateren

Koop een regenton en vang het regenwater op voor de bewatering van de tuin. Dit bespaart op de waterverbruik. Bovendien is water dat is opgevangen in een regenton beter voor de planten. Dit water is namelijk reeds op dezelfde temperatuur als buiten en bovendien is het niet gefilterd.

Goede grond

Koop potgrond en tuinaarde in de aanbieding, je kunt het gerust een heel jaar bewaren. Ontwikkel je eigen meststof middels een composthoop. Keer de hoop regelmatig zodat er voldoende zuurstof in zit en hou het geheel goed vochtig. Bijkomend voordeel: je hoeft minder te betalen voor het laten afhalen van het huisvuil. Of neem contact met de gemeente op om te vragen of zij gratis (of zeer goedkope) compost hebben. Zij willen vaak graag van de tuinafval af.

Bestrijden

Voor de bestrijding van onkruid en andere groeibelemmers zijn er allerlei alternatieve middelen. Knoflook is een milieuvriendelijk middel tegen schadelijke dieren als insecten, bladluis en slakken. In de vorm van thee beschermt het tegen schimmels. Sproei afwasmiddel op de plantjes voor een zelfde effect. Onkruid verdelgen gaat prima met azijn.

Check de uitverkoop of sites als Marktplaats.nl voor goedkoop of soms zelfs gratis tuingereedschap, planten, versieringen, etc. Kortom, met wat geduld en slim inkopen kom je een heel eind. Veel succes!

You may also like