Home In de keuken Tiramisu cupcakes als dessert

Tiramisu cupcakes als dessert

by Ei Love You
tiramisu cupcakes als dessert

Tiramisu is een van de ultieme Italiaanse desserts. Voor een buffet is het leuk om het als cupcake te serveren. Zo heeft iedereen een eigen dessert en is het zelfs uit de hand te eten. Door de cakes te doordrenken met een koffiesmaak en als topping een mascarpone creme te gebruiken is dit het ultieme Italiaanse buffet dessert Tiramisu cupcakes.

Natuurlijk mag een dessert niet ontbreken in een buffet. En bij het Italiaanse buffet zijn er dan talloze mogelijkheden. Ijs, tiramisu, zabaglione of een panna cotta, allemaal even heerlijk. Maar bij een buffet is het handig als het makkelijk te hanteren is. Als je gasten staand eten bijvoorbeeld dan is het handig om een dessert te maken wat je makkelijk kunt vasthouden. En dat is zeker het geval bij deze Tiramisu cupcakes.

Enkele tips:

Door het gebruik van papieren cupcakevormpjes lossen de cupcakes mooi uit de bakvorm. Wil je geen papieren vormpjes gebruiken, zorg er dan voor dat je de bakvorm invet met boter voor gebruik.

Zorg dat bij het bereiden van het beslag voor de cupcakes alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (ook de boter, eieren en melk), daardoor voorkom je klontjes in het beslag.

Meng het deeg na het toevoegen van de laatste bloem net totdat de bloem is opgenomen. Zou je langer doorkloppen dan klop je de luchtigheid uit het beslag en krijg je een vaste cake.

Zorg dat de slagroom goed koud is tijdens het kloppen, maar laat de mascarpone een kwartier opwarmen buiten de koeling. Slagroom kun je het beste stijfkloppen wanneer het koud is, maar wanneer de mascarpone te koud is, dan is het lastig om een egale topping te krijgen. De mascarpone en suiker worden voorzichtig met een spatel door de slagroom gevouwen om de luchtigheid van de topping te bewaren.

Eten er kinderen mee, gebruik dan alleen koffie in je beslag. Is het een feestje voor volwassenen dan kun je de helft van de koffie vervangen door marsala.

De aangegeven baktijd is een indicatie, maar elke oven wijkt iets af. In jouw oven kan het dus net iets warmer of kouder zijn. Gebruik daarom altijd een sateprikker om de gaarheid te testen. Prik het stokje in het midden van een cupcake en kijk of hij er schoon uitkomt. Wanneer dit niet het geval is, dan zet je de cupcakes nog even in de oven terug.

Voorbereiding:

Tot 3 dagen voor het buffet: Maak de cupcakes. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking bij kamertemperatuur tot gebruik.

De ochtend van het buffet: Maak de topping en spuit op de cupcakes en bewaar de cupcakes in een luchtdicht afgesloten bak in de koelkast tot gebruik.

Ingredienten

 • 125 gram boter, kamertemperatuur
 • 125 gram suiker
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 2 eieren (L)
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 50 ml koffie (of 25 ml koffie en 25 ml Marsala)
 • 250 mL slagroom
 • 100 gram mascarpone
 • 60 gram poedersuiker
 • cacao

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Zet papieren vormpjes in je cupcake bakblik.
 2. Mix de boter op hoge snelheid, ongeveer 2 minuten, tot hij luchtig is.
 3. Voeg dan, terwijl je blijft mixen, eetlepel voor eetlepel de suiker toe, gevolgd door het vanille-extract.
 4. Breek een ei en schenk dat bij het beslag, terwijl je blijft mengen en wanneer het ei is opgenomen, voeg je het tweede ei toe. Als de eieren zijn opgenomen in het beslag, dan zet je de mixer op de laagste stand.
 5. Voeg de helft van het zelfrijzend bakmeel toe, mix, de koffie, meng verder en als laatste het restant bakmeel. Zet de mixer meteen uit als je ziet dat het meel is opgenomen.
 6. Schep de vormpjes ongeveer tot 2/3 van het bakje vol met het beslag.
 7. Bak de cupcakes 25 minuten in de oven, controleer of ze gaar zijn en wanneer dit het geval is, haal je ze uit de bakvorm en zet ze op een rooster om ze af te koelen tot kamertemperatuur.
 8. Sla de slagroom stijf.
 9. Voeg de mascarpone en de poedersuiker toe en meng dit met een spatel voorzichtig door de slagroom. Spuit de topping met een spuitzak met breed mondstuk op de cupcake.
 10. Net voor het serveren, bestrooi je de cupcake met cacao

You may also like