Home Kids Veilig speelgoed voor kinderen: dit moet je weten

Veilig speelgoed voor kinderen: dit moet je weten

by Ei
Veilig speelgoed kopen

Als je kinderen hebt wil je natuurlijk alleen veilig speelgoed in huis. En iedereen die naar de winkel gaat om speelgoed te kopen, kan daar zorg voor dragen. Of je nu iets voor je eigen kindje of voor het kindje van iemand anders aanschaft, veiligheid staat voorop.

Hier vind je de belangrijke punten waarop je moet letten als je de garantie wilt hebben dat het speelgoed dat jij koopt veilig is bevonden.

1.    Koop alleen officiële merchandise

Als er iets heel populair is onder kinderen, zoals Paw Patrol, dan vloeien de speelgoedwinkels daarmee over. En er zijn altijd producenten die daar gebruik van maken. Dat betekent dat de hoeveelheid namaakspeelgoed ook toeneemt en dat is lang niet altijd veilig. Je herkent de officiële merchandise op de volgende manieren:

  • De prijs; is het goedkoop dan is het ongetwijfeld nep.
  • Let op keurmerken, zoals de CE-markering.
  • Echt speelgoed heeft meestal een verklaring dat het een officieel product is.
  • Je ziet het verschil heel duidelijk tussen goedkoop plastic en duurzaam plastic.
  • Namaakspeelgoed is meestal ook een stuk minder mooi. De Marshall in je hand lijkt minder op de Marshall uit de tekenfilm, omdat het anders plagiaat is.

2.    De leeftijdsaanduiding is erg belangrijk

Op de verpakking van speelgoed staat eigenlijk altijd voor welke leeftijdsgroep het bedoeld is. Is het niet geschikt voor kinderen onder 3, dan staat daar zelfs een speciaal logo voor op de doos. Het is heel belangrijk dat je dat speelgoed niet aan kinderen jonger dan 3 geeft, omdat het dan mogelijk losse deeltjes bevat, scherp is of een touw of kabel heeft.

Voor kinderen ouder dan 3 jaar is de leeftijdsaanduiding minder belangrijk voor veiligheid, maar meer voor het niveau van het kindje. Let hierop en je voorkomt dat het speelgoed saai of juist te vergevorderd zal zijn.

3.    Je kunt veiligheid ook ruiken

Speelgoed dat niet veilig is bevonden kan chemische stoffen bevatten. Ze zijn daar immers niet op getest. Kies daarom altijd alleen voor speelgoed met een CE-markering, want dit voldoet aan de Europese veiligheidseisen en is daarvoor ook echt getest.

Een manier waarop je chemische stoffen kunt detecteren is door aan het speelgoed te ruiken. Als het heel sterk en slecht geurt, dan is er een kans dat het onveilig is. Het is niet zo dat al het speelgoed dat niet ruikt automatisch veilig is.

Detecteert je neus een rare geur of twijfel je over de veiligheid om een andere reden, leg het speelgoed dan weg of ga op zoek naar duidelijk bewijs.

You may also like