Home Wonen Verlichting in de badkamer

Verlichting in de badkamer

by Ei Love You
verlichting badkamer

Of je nu je in je bestaande huis je badkamer gaat renoveren of dat je een nieuwbouw huis met een geheel nieuwe badkamer krijgt, het lichtplan is een super belangrijk onderdeel van je badkamer. Je wilt namelijk op de juiste plekken voldoende licht hebben. Maar hoe doe je dat precies? Waar moet je overal rekening mee houden? Wij geven je een korte uitleg over hoe je de verlichting in de badkamer het beste kunt plannen.

Algemene verlichting en gerichte verlichting

In de badkamer staan twee lichtvormen centraal. De algemene verlichting, die aan het plafond wordt gemonteerd en de gerichte verlichting zoals je bijvoorbeeld bij de spiegel plaatst. De algemene verlichting helpt je niet bij het uitvoeren van specifieke taken, zorgen voor een basis verlichting in je badkamer.

Verlichten van de wastafel

Het verlichten van de wastafel is erg belangrijk, dit is de werkplek van de badkamer en voldoende licht is hier onontbeerlijk. Door aan beide zijkanten van de spiegel evenveel lampen te plaatsen, wordt het gezicht tijdens de dagelijkse verzorging aan beide kanten gelijk belicht en wordt voorkomen dat schaduwen het zicht bemoeilijken. Een aparte schakelaar voor de algemene verlichting en de verlichting van de wastafel, maakt het mogelijk alleen die verlichting in te schakelen die gewenst is.

Verlichting boven de spiegel

Er kan ook gekozen worden voor verlichting boven de spiegel, maar dit kan verticale schaduwen op het gezicht geven, die ontstaan door het profiel van het gezicht zelf. Hoewel de verlichting in veel badkamers van boven komt, verdient de voorkeur dus verlichting vanaf de zijkant. De verlichting mag niet rechtstreeks op de spiegel vallen. Dit is hinderlijk als je voor de spiegel staat en veroorzaakt door de weerkaatsing op de vaak gladde tegels in de badkamer veel onrust.

Licht in de douche

Het klinkt misschien gek, maar het is ook belangrijk om voldoende licht te hebben in de douche. Vaak wordt de douche in een hoek van de badkamer geplaatst waardoor deze minder natuurlijk licht heeft. Kijk daarom of je extra plafondspotjes in de buurt van de douche moet plaatsen om toch voldoende licht te creëren.

Duurzaamheid

Het laatste punt waar we je willen op attenderen rondom verlichting in de badkamer is de keuze van de lampen. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderdeel in onze samenleving en ook bij de keuze van de juiste lampen staat dit centraal. Kies bijvoorbeeld voor LED lampen, dit zijn de meest energie efficiente lichtbronnen op dit moment. Dit is trouwens niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Meer informatie nodig over LED lampen? Klik hier.

Veiligheid

In de badkamer verdient ook naast duurzaamheid, veiligheid extra aandacht. Er treedt door de vochtigheid die de ruimte eigen is, condensvorming op. Het is derhalve erg belangrijk dat de lampen of plafonnières spatwaterdicht zijn. Dit is veelal aangegeven op de verpakking.

You may also like