Home Wonen Verlichting woonkamer

Verlichting woonkamer

by Ei Love You
verlichting woonkamer

Net zoals in de badkamer vraagt ook de woonkamer voor een compleet lichtplan. De woonkamer is gezien haar multifunctionele functie een vrij ingewikkelde ruimte om te verlichten. Activiteiten als televisiekijken, een boek lezen of gasten ontvangen vereisen verschillende soorten licht. Wij helpen je daarom graag bij het identificeren van verschillende soorten licht en wanneer je welke licht het beste kunt inzetten.

Algemene – indirecte verlichting

De algemene, basisverlichting wordt verkregen door een plafondlamp of spotjes in het plafond. Wil je de woonkamer lager laten lijken, kies dan voor een plafondlamp. Wil je de woonkamer hoger laten lijken, kies dan voor plafondspotjes of kies voor een staande lamp die haar stralen naar boven richt. Daarnaast geven spotjes vaak ook een strakkere uitstraling aan de woonkamer dan wanneer er met verschillende plafondlampen gewerkt wordt.

Door een dimmer te gebruiken voor de algemene verlichting, kan de lichtsterkte eenvoudig aangepast worden aan de situatie. De regelbaarheid varieert vanaf het kleinste tot aan het grootste vermogen dat door het lichtbron kan worden opgebracht. Dimbare led verlichting is ideaal voor in je woonkamer omdat deze naast de mogelijkheid tot dimmen ook nog eens heel energie efficient is.

Het is aan te raden op de basisverlichting in de woonkamer een dimmer te monteren. Voor een ontspannen sfeer, kan er gekozen worden voor verlichting met een indirecte straling. Lampen met lampenkappen zwakken de felheid van een lichtbundel af en leiden het licht in de gewenste banen.

Directe verlichting

Naast de indirecte verlichting, zul je in de woonkamer ook een aantal plekken creeren waar directe verlichting belangrijk is. Directe verlichting zorgt voor functioneel licht dat belangrijk is bij het uitvoeren van bepaalde bezigheden. Zo wil je misschien naast je bank een stalamp zetten zodat je daar voldoende direct licht hebt om op de bank lekker een boek te kunnen lezen. Ook boven de eettafel worden vaak extra lampen gehangen die zorgen voor direct licht terwijl je eet. Door ook hier een dimmer toe te passen, kun je voor extra sfeer zorgen op momenten dat je dat nodig hebt. Een laatste plek waar je vaak direct licht in de woonkamer ziet is bij kunst aan de muur. Als je een mooi schilderij of ander kunstwerk aan de muur hebt hangen, dan wordt dit vaak extra uitgelicht door middel van een spotje dat er op schijnt of eventueel een stalamp dat het kunstwerk in de schijnwerpers zet!

Tip: Wanneer je een lamp op een plant richt kan dit een prachtig effect op de muur geven.

You may also like