Home Lifestyle Vijf redenen waarom het beter is om geen alcohol te drinken tijdens de feestdagen

Vijf redenen waarom het beter is om geen alcohol te drinken tijdens de feestdagen

by Ei Love You
vijf redenen waarom geen alcohol tijdens de feestdagen beter is

Deze feestmaand draait het om gezelligheid met vrienden en familie. Naast dat er veel gegeten wordt, staat ook het drinken van een borrel centraal. Dit komt het afvallen helaas niet ten goede. En dat terwijl je juist zo goed bezig was.

In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om je alcohol inname tijdens de feestdagen te beperken.

1. Het bevat veel calorieën

Een biertje om mee te beginnen, bij iedere gang een ander wijntje, tot champagne met oudjaarsavond. Er zijn veel alcoholische dranken te krijgen die erg lekker smaken. Het is makkelijk om te vergeten dat je niet alleen van eten dik kunt worden, maar ook van al die lekkere drankjes.

Een gram alcohol levert 7 kcal waar een gram vet 9 kcal levert. Het belangrijkste daarbij is, dat vetten goede voedingsstoffen aan je lichaam leveren maar dat alcohol helemaal niets nuttigs voor je lichaam doet.

2. Het zet je vetverbranding stil

Het zorgt ervoor dat je vetverbranding stil wordt gelegd. Omdat alcohol giftig is, doet je lichaam z’n best om het zo snel mogelijk uit je bloed te verwijderen. Dit proces krijgt voorrang boven de verbranding van vetten en koolhydraten die het lichaam binnenkomen via het eten dat je eet. Dit eten wordt dan grotendeels niet verbrand maar direct opgeslagen in de vorm van lichaamsvet.

Als je naast dat je meer eet gedurende deze maand dus ook regelmatig alcohol drinkt is de kans dat je aankomt in plaats van afvalt, erg groot. Terwijl je juist zo graag van die kilo’s af wilt en gezonder wilt leven.

3. Het bevat veel suikers

Naast dat de alcohol veel calorieën bevat, en je vetverbranding stil zet, zitten in de meeste alcoholische dranken ook grote hoeveelheden suiker, die niets goeds voor je lichaam doen. Denk aan cocktails, en mixdrankjes waarbij sterke dranken aangevuld worden met frisdrank of vruchtensap. Zonder dat je het door hebt heb je ineens 300 calorieën binnen. Ook in bier zitten meer suikers dan je zou denken. Als jij bezig bent met calorieën tellen, dan weet je ook dat je met een biertje al snel 100 calorieën weg drinkt, waarvan 8 gram aan suiker.

4. Je krijgt er een kater van

Dat je door het drinken van alcohol niet afvalt, maar juist dikker wordt, is al vervelend genoeg, maar na zo’n avond flink door drinken is je lichaam ook nog eens ontzettend van slag. Verschillende functies in het lichaam raken er van uit balans. Zo kun je lastkrijgen van hoofdpijn en van je maag, uitgedroogd raken, en een vermoeid lichaam hebben. Allerlei klachten die ontstaan na het drinken van te veel alcohol.

5. Je eet (nog) meer

De dag nadat je alcohol hebt gedronken is je lijf zo in de war dat je meer behoefte heb aan een vette hap, of zoetigheid. Daardoor zal je hoogstwaarschijnlijk ook de dag na het drinken weer meer calorieën binnenkrijgen. En dit is natuurlijk niet de bedoeling in deze maand waar sowieso al erg veel gegeten wordt.

Al met al genoeg belangrijk redenen om in deze tijd van het jaar bewust om te gaan met het drinken van alcohol.

Als je echt af wilt vallen raad ik je aan om helemaal geen alcohol te drinken. Als je dat toch wat ongezellig vindt kunnen deze tips je helpen het aantal alcoholische dranken te beperken:

  • Bedenk van tevoren hoeveel je maximaal wilt drinken en ga daar niet overheen
  • Wissel elk glaasje alcohol af met een glas water
  • Schenk je glas elke keer half vol
  • Kies voor een klein glas
  • Geef alcoholvrije drankjes eens een kans, ze zijn steeds lekkerder tegenwoordig

Heb je per ongeluk toch te veel gedronken? Dan is het goed om na de feestdagen eens een goede sapkuur te doen om je lichaam een gezonde boost te geven.

Fijne en gezonde feestdagen!

You may also like