Home In de keuken Voedselverspilling tegengaan kan jij ook

Voedselverspilling tegengaan kan jij ook

by Ei Love You
voedselverspilling tegengaan kan jij ook

Dat onze natuurlijke voedselbronnen langzaam opraken is bekend. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, heeft het Voedingscentrum in samenwerking met Radio 2 een campagne opgezet om aandacht te vragen voor de enorme verspilling van voedsel. Uit deze campagne zijn vele tips gekomen, zodat ook jij wat tegen voedselverspilling kan doen.

Meeste verspilling

De meeste verspilling komt voor bij brood, zuivel, groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta. Een paar simpele maatregelen kunnen al helpen. Brood kan je invriezen. Het is geen doodzonde als een houdbaarheidsdatum wordt overschreden, soms zijn producten nog goed te consumeren. Gebruik je reuk- en smaakzin bij zuivel voordat je het weggooit.  Bewaar groenten en fruit in de originele verpakking en weeg de rijst, pasta en aardappelen af voordat je te veel kookt.

Boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje maken voordat je naar de supermarkt gaat is goed. Zo voorkom je dat je meer koopt dan dat er op gaat. Check toch ook nog even of je de producten die je hebt opgeschreven, echt niet nog hebt staan.

Hoe bewaren

Veel producten blijven langer goed wanneer je ze op de juiste manier bewaart. Zorg dat de koelkast op 4 graden staat en schoon is. De voorraadkast kan het beste koel en droog zijn. Tomaat, komkommer, aubergine, paprika, courgette, wortel, knolselderij en ui kan je het beste daar bewaren. Groenten en fruit zijn enkele dagen na aankoop nog te gebruiken.

De consument is voor een groot deel schuldig aan de grootschalige voedselverspilling. Het is tijd dat we met z’n allen verstandiger met voedsel omgaan voordat er niets meer te kopen valt.

You may also like