Home Gezondheid Welke zorgverzekering past bij mij?

Welke zorgverzekering past bij mij?

by Ei
Welke zorgverzekering past bij mij?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekering, dan zie je misschien al snel door de bomen het bos niet meer. Om toch de goede keuze te maken, is het belangrijk om eerst eens goed op een rijtje te zetten wat je nu eigenlijk nodig hebt. Van welke medische kosten is het waarschijnlijk dat je ze nu of in de (nabije) toekomst gaat maken, en van welke is de verwachting dat je er voorlopig niet mee te maken zal gaan krijgen? Alleen als je dat weet, kun je bepalen welke zorgverzekering het best bij jou past

In iedere levensfase andere kosten

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen kun je stellen dat de meeste mensen in een bepaalde levensgroep ongeveer vergelijkbaar zijn als het gaat om de zorgkosten die zij maken. Jongeren maken vaak niet zo gek veel kosten, terwijl jonge ouders vaak extra goed verzekerd willen zijn voor hun kinderen. Worden de kinderen wat ouder, dan krijg je niet zelden te maken met orthodontie. Word je zelf wat ouder, dan zijn zaken als fysiotherapie extra belangrijk. Doorgaans maak je op latere leeftijd net wat meer kosten dan wanneer je jong bent, al is ook dat natuurlijk in het algemeen gesproken.

Veel verzekeraars spelen op deze veranderende zorgvraag in door pakketten aan te bieden die specifiek passen bij een bepaalde levensfase. Zo kun je, als je vanaf je 18e zelf verantwoordelijk wordt voor het afsluiten van je verzekeringen, kiezen voor een zorgverzekering jongvolwassenen. Naast het basispakket, dat door de overheid is samengesteld en voor iedereen gelijk is, ben je hiernaast vaak extra verzekerd tegen zorgkosten die je op jouw leeftijd vaker maakt, al kan dat per verzekeraar verschillen. Kosten die voor jou nog helemaal niet van toepassing zijn, zoals orthodontie voor kinderen, daar ben je niet voor verzekerd. En dat betekent ook een wat lagere premie, altijd fijn!

Wisselen kan altijd nog

Doordat je ieder jaar weer wat ouder wordt, en je leven door de jaren heen blijft veranderen, is het goed om regelmatig te bekijken of je zorgverzekering nog steeds bij je past. Zo niet, dan kun je een beter passende zorgverzekering afsluiten bij een verzekeraar naar keuze. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je, als je eenmaal gaat settelen, toch een wat betere dekking tegen bepaalde kosten wilt dan toen je nog studeerde. Of wanneer je kinderen krijgt, je meer gaat letten op zaken als orthodontie. Sport je steeds fanatieker, of word je juist steeds minder beweeglijk, dan kan wat extra dekking voor fysiotherapie welkom zijn. Bekijk regelmatig of jouw zorgverzekering nog bij je past, zo voorkom je onverwachte kosten.

You may also like