Home Gezondheid Wist je dat de basisverzekering deze kosten niet vergoedt?

Wist je dat de basisverzekering deze kosten niet vergoedt?

by Ei
Kosten die zorgverzekering niet vergoed

Wil je je verzekeren tegen medische kosten, dan sluit je een zorgverzekering af. In Nederland is dat zelfs verplicht; iedereen boven de 18 is wettelijk verplicht om de basisverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd tegen hoge medische kosten, en dragen we samen de kosten van de zorg. Maar wist je dat de basisverzekering fysiotherapie bijvoorbeeld niet vergoed? En zo zijn er wel meer kosten waar je zelf voor opdraait als je alleen het basispakket afsluit.

De basis is voor iedereen gelijk

Het goede nieuws is dat in Nederland niemand geen toegang zal hebben tot medische zorg omdat zij de kosten hiervan niet kunnen betalen. We hebben de verplichte basisverzekering, waarmee iedereen zonder extra kosten gebruik kan maken van de meest belangrijke medische zorg. Alhoewel de premie zo laag mogelijk is, kan deze nog steeds te hoog zijn om te dragen als je een laag inkomen hebt. Om die reden kun je een zorgtoeslag aanvragen, zodat je toch in staat bent de basisverzekering te betalen.

Zoals gezegd: de premie hiervoor is relatief laag. Dat betekent dat ook de dekking zo basic mogelijk is gehouden. Alleen de medische kosten die noodzakelijk zijn om zo gezond mogelijk te kunnen blijven worden vergoed. Dat betekent dat een bezoekje aan de huisarts altijd gedekt is, net als een consult of behandeling bij een medisch specialist. Een ziekenhuisopname wordt vergoed, en ook de meeste kosten rondom zwangerschap en geboorte zijn gedekt. Allemaal zaken waarbij je niet wilt dat mensen zorg gaan vermijden omdat zij de kosten niet kunnen betalen, omdat dit desastreuze gevolgen voor de gezondheid kan hebben.

Hoe voorkom je hoge kosten?

Anders zit het met medische kosten voor behandelingen die wel wenselijk zijn, maar niet om leven en dood draaien. Een bezoekje aan een fysiotherapeut wordt dus niet gedekt vanuit het basispakket. Misschien heb jij het nodig om goed te blijven functioneren, maar dat maakt geen verschil. Door fysiotherapie buiten het basispakket te houden blijven de kosten laag, en blijft iedereen toegang houden tot de zorg.

Ook de tandarts wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed, althans, niet voor volwassenen. De meeste mensen kiezen ervoor hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten, omdat de kosten voor een tandartsbezoekje nog wel eens onverwacht hoog op kunnen lopen. Verplicht is dat echter niet, je mag de kosten ook gewoon uit eigen zak betalen.

Dat laatste geldt voor alle medische kosten buiten het basispakket: je mag je er aanvullend voor laten verzekeren, maar het hoeft niet. De rekeningen zelf betalen mag ook, maar houd er wel rekening mee dat deze behoorlijk aan de hoge kant kunnen zijn.

You may also like